18.04.2006

internet

i, İnternet kullanıcılarının yaş ortalaması gittikçe düşüyor. Okuma yazma öğrenen, ilk iş e-mail adresi alıyor. İlk okul bir ve ikinci sınıftaki öğrencilerin okuldan geldiklerinde, pc başına geçip msn'de daha az önce ayrıldıkları arkadaşlarıyla sohbet ettiklerini, birbirlerine oyun sitesi tavsiye ettiklerini gözledim.

Aylar önce Ali Çankırılı'nın bu konu hakkındaki bir yazısını okumuştum. Çocukları €internetin nimetlerinden mahrum etmeden, zararlarına karşı alınacak tedbirleri anlatıyordu.

Bu gün de Ailem dergisindeki "Evdeki bomba adsl" yazısını gördüm. Özellikle anne babaların okumasında yarar var.

Üzerine titrediğimiz çocuklarımıza en büyük zararı, farkında olmadan biz vermeyelim...

16 yorum:

hicanka dedi ki...

Bugünler de velilerimimizin bize en çok dert yandıkları konulardan biri bu gerçekten.

life dedi ki...

Ali Çankırılı'nın yazısını okudumda kesinlikle ben bir internet bağımlısıyım.Günde 10 saat bile kalabiliyorum internet başında:(

cenkunal dedi ki...

10 saat mi?
Dehşet!
:-)
Zararı olur bence Allah korusun.Fiziksel zarardan bahsediyorum.
Ben de okuyayım bakalım bağımlı mıymışım?
:-)

emircan dedi ki...

Evvela nefsimiz olmak üzere,çocuklarımızı ve çevremizi kollamalı ve sınırlar koymalıyız.Son pişmanlık fayda vermez.Vakit elimizdeki en büyük sermayedir.Onu düzgün sarfetmeliyiz.

life dedi ki...

Evet bikaç gündür fiziksel zararlarınıda görüyorum örneğin kolumdaki kasta bir acıma ve sırtımda ağrı var:):(

Ebrûlî dedi ki...

Velilerin işi de çok zor aslında. Çocuklar internet cafelere gideceklerine evde bilgisayar bulunsun diyor birçoğu. Fakat en baştan bir disiplin ve sınır koymak gerekiyor ki bağımlılık haline gelmesin.

Şehnaz sen hakikaten de bağımlıymışsın ;)
Klavye ve maus uzun süre kullanıldığında parmaklarda da kireçlenme gibi problemler oluşuyormuş. Kolundaki ve sırtındaki ağrılar da bundandır herhalde. Bir an önce şifa bulman dileğiyle ;)

Cenk Bey sizin rekorunuz kaç saat? ;)

Emircan haklısınız.Çocuklar evvela anne babayı örnek aldıklarına göre, onların yapmasını istemediğimiz şeylerden önce biz uzak durmalıyız ki söylediklerimizin te'siri olsun.

tahin dedi ki...

Hayirli geceler..
PSİKOLOG Conner'a katilmiyorum. (Zafer dergisindeki yazida adi gecen..)Ben ve esim ekmegimizi internetten ve bilgisayardan kazaniyoruz. Hayatimizin cok onemli bir kismini internet cok ama cok kolaylastiriyor. O yuzden gunde 2 saat gibi gereksiz bir sınırlamayi pek ciddiye almiyorum:)

Gunde 2 saatten fazla bilgi almak icin kitap okuyorsaniz "kitap bagimlisisiniz, kitap okumayi birakin" diyorlar mi? Ya da gunde 2 saatten daha uzun sure arkadasinizla konusuyor, vakit geciriyorsaniz "konusma-iletisim bagimlisisiniz, kesin" diyorlar mi? Demiyorlar tabii ki:)

Gereksiz isler icin internette vakit oldurenler, internet olmadigi zaman da vakitlerini oldurecek gereksiz isler buluyorlar. Internet cikmadan once kitap-dergi-ansiklopedi yani "bilgi" pesinde kosanlarsa artik internet ile coşanlar:) Internet-sınırsız bilgi kaynagi:) Bilgi avcilari icin harika bir nimet.

Bakin bloglara, yemek tarifi verip, dedikodu yapan, tum gununu pc basinda gecirip gevezelikten baska bir sey yapmayan da internet kullanicisi; internet uzerinden ticaret yapan, arastirma yapan, okuyan, ogrenen, bilgi paylasan, ders veren, ders alan... da internet kullanicisi.. Hic bilenle bilmeyen bir mi? :)

Cocuklar konusuna ise kesinlikle katiliyorum. Kontrolsuz internet cok buyuk tehlike.

Akilli, bilgili anne baba; cocugunu basindan savmak icin; "git cocugum bilgisayarinin basina" demez. Ya da cocugu internette dolasirken; "ders calisiyorum, arastirma yapiyorum" dediginde hemen kanmaz.. Kanmamak, uyanik olmak icin de iyi bir internet kullanicisi olmak gerekiyor. Isin hem teknik yonunden donanimli olmak hem de felsefesinden haberdar olmak gerekiyor. Zaten cocugunun terbiyesi ile yakindan ilgilenen anne babanin cocugunu internet basinda basi bos birakmasi cok zor.

Ilgilenmeyen anne baba da; internet olmasa da cocugunu basindan savmanin yolunu buluyor..

27 yasinda evli barkli insanim ama hala daha anne-babamin evine gittigimde geceyarisi tv bile izletmezler:) Iyi ki kontrollu bir anne babam var diye simdi sukrediyorum. Cocuklar anne babalarini yaslandikca daha iyi anliyor:) Hep derlerdi; "Ilerde iyi ki annem babam boyle yapmis diyeceksin" diye.. Ben de "Hic de demeyecegim!" diye inat ederdim:) Ama onlar hakli cikti:) Her zamanki gibi:)))

Amma cok yazmisim ya..Kusura bakmayin:)

Selamlar..

cenkunal dedi ki...

Bu alanda bir rekorum yok benim.10 saat duranlar var burada çünkü.
:-)

Ebrûlî dedi ki...

Cenk Bey bu alanda yoksa da kendi alanınızda vardır ;)

Hayırlı gecelr tahin.
Ekmeğini internetten kazananlar için böyle bir sınırlamanın konulması mantıksız olur tabi.

bağımlı benim anladığım;
internette gereksiz vakit geçirir, çevresine hususen ailesine sorumluluklarını ihmal eder, sanal alemi gerçekten önde tutar, sevdiklerinden çok pc'ye vakit ayırır, bilgi toplama veya yararlarından faydalanma yerine boş vakit geçirir ki vaktin kendi bile farkına varmaz. Yanlış yaptığını bile bile devam eder bırakamaz. vs..

Oysa aklı başında bir yetişkin o dengeyi koruyabilir. Koruyamayan da zarara rızasıyla girer, ona da birşey diyemeyiz tabi :)

çocuklar..

temeli sağlam atmak gerekiyor ki zamanın hücumları karşısında yıkılmasınlar.

"27 yasinda evli barkli insanim ama hala daha anne-babamin evine gittigimde geceyarisi tv bile izletmezler" demişsin. sanki benim anne babamı anlatmışsın :) Allah onlardan razı olsun.

Rabbim bizim yetiştireceğimiz çocukları da bize duacı etsin..

life dedi ki...

Ama ama ben bağımlıyım ama gereksiz vakit geçirmiyorum:( Her türlü gayet iyi faydalanıyorum.Zamanı iyi değerlendirebiliyorum net başında.Birde beni engelleyecek işim yok o yüzden çok kalıyorum.Sadece kitap okumamı engelliyor:(

Ama bağımlıyım işte uzun süreli durduğum için.Tamam %10 diyelim boşa vakit harcağım saatlere.Ama o saatlerde işime yarıyor çünkü faydalandığım saatlerin altyapısı gibi bişey oluyor.Bende memnun değilim bu halden:( Acilen iş bulup kurtulmam gerek bu bağımlılıktan:(Nolursa olsun normal değil 10 saat...

Ebrûlî dedi ki...

Şehnaz pek alıngan gördüm seni:-)

cenkunal dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
cenkunal dedi ki...

Kendi alanım nedir ki?
Ne rekoru?
Anlamadım doğrusu.

ladybird dedi ki...

sehnaz,

fiziksel zararlarini gormemen icin sana saglikli bilgisayar kullanma konusunda onerilerde bulunabilirim,(dogru oturma,ekrani goz hizasina gore ayarlama vs) o zaman degil 10 saat 20 saat bile kalabilirsin net basinda:P

bu konu hakkinda yazacak cok sey var (10 senelik tecrube) ama altta kalmis..baska bahara ins.;)

Ebrûlî dedi ki...

her bahar bekleriz :)

life dedi ki...

Ladybird evt yaa önerilerini bekliyorum.Bilgisayarıda bırakamıyorum.Yoksa yaşlandığımda eğri büğrü biri olarak kalacağım:((

Ebruli, yok alınmadım, öylesine bi açıklama yazayım dedim;)