10.06.2006

Hey gidi günler(den)...

Yemekten kalktığında, yarım bıraktığı bir parça ekmeği gören annesi tatlı-sert bir dille uyarır:

- Onu hemen bitirmelisin. Yoksa ahirette arkandan gelir!

Çocuk ekmeği eline alır ve bahçede bitireceğini söyler. Elinedeki ekmeğe bakar ve düşünür... Bahçenin tenha bir köşesine gider. Teyzesinin yeni dikmiş olduğu elbisenin eteğine ekmek parçasını sarar. Eline bir taş alır, vurur..vurur...

Toz haline gelen ekmek kırıntılarını bahçeye savurur. Parçalanmış dantelli elbisesine aldırış etmeden, arkasını döner ve yürümeye başlar. Göz ucuyla arkasında bıraktığı kırıntılara bakarak der:

- Haydi şimdi gel bakalım arkamdan!

***

Hikayenin kahramanı: Eskilerin sivri zeka çocuğu, şimdinin annesi ve de anneannesi.

Yer:
'Cennette ilk o evi isterim' dediği, halen rüyalarını süsleyen sarayın(!) bahçesi.


Hikayeden çıkarılabilecek sonuç:
Kahramanımızın, hayatının ileriki safhalarında (çok zor olsa da) yapmaya çalıştığı gibi;


Çocuklarınızın yapmasını istediğiniz bir şeyin, mantıklı sebeplerini izah edin, edebilirseniz ikna edin...

10 yorum:

Ayşe dedi ki...

"Nasihat etmek kolay,örnek olmak zordur."
Çocuklarımız; olmasını istediğimiz davranışların izahından herzaman ikna olmayabilirler.Doğruyu anne ve babada görmelidirler.O an için yanlış olan davranıştan vazgeçmeselerde,büyüklerinde gördüğü hereketleri taklit etme güdüsü olan çocuk, zamanla doğruyu bulacaktır.

life dedi ki...

Hem çocukları ikna ederek, mantıklı sözlerle izah etmek onların zeka-akıl gelişimlerini de artıracaktır.

Öbür türlü zekalarını kullanmayı öğrenemedikleri gibi ,yanlış inançlara saplanabilirler.

Zor ve dikkat isteyen bir iş çocuk yetiştirmek...

cenkunal dedi ki...

Kaynak?
:-)
Herhalde sizin yazınız.
O halde o anneanne ve çocuk kim,meraklandık.

Hayâl dedi ki...

Şimdiki çocuklar çok fena...Birgün "Yemezsen arkandan gelir." deyince çocuk: "Eeee yakalarsa ne yapar?" diye sormuştu ;)...Tabi söylediğim sözün saçmalığını yüzüme vurunca,nedenini daha uzun ve mantıklı açıklamak zorunda kalmıştım :)

Adsız dedi ki...

Çocuklara arkandan gelir, önünden gider,çarpar,kör eder yerine; Bunları bulamayan muhtaç insanların varlığından bahsetsek, veya buğdayın ekmek olana dek olan serüvenini ve bizim yememiz aşamasına gelinceye kadar ki değişimini anlatsak bence daha faydalı sonuç alınabilir.Biz çocuklarımıza genellikle örnekleri ve ikazları kendi yatişme tarzımızı ve çocukluğumuzu dikkate alarak veriyoruz.Ama şimdiki çocuklar Maşallah hem müdakkik hem de cingöz.Her şeye itiraz eder ve mantıklı bir açıklama beklerler. Onun için eğitelim ve bilgilendirelim derken kafa karıştırmayalım ve çok dikkat edelim.Değerli Ebruli'nin dediği gibi çocuklardan yapılmasını istediğimiz şeyleri mantıklı sebepleriyle birlikte ikna ederek isteyelim.Allah kolaylık versin...

Adsız dedi ki...

Kaynakta kaynak birileri takmış kaynağa.Ne kaynak meraklıları var ya.Adını yazsan kaynak soracaklar. Sen devam et Ebruli.Kaynaklı kaynaksız yola devam...

Ebrûlî dedi ki...

Çocuk yetiştirmek çok zor bir iş. İkna konusu da öyle kolay değil aslında. Çoğu zaman ikna için uğraşan anne-baba ikna olur :)

"Nasihat etmek kolay,örnek olmak zordur."

Kesinlikle katılıyorum. Yaşantımızla örnek olamıyorsak, sözümüzün de tesiri olmuyor. Çocuklardaki eksikleri gidermek için hal ve tavırlarıyla örnek olmaya çalışan anne baba, kendindeki eksikliklerinde farkına varır ve düzeltmeye çalışır. Dolayısıyla; çocuklarda anne-babayı terbiye ediyor diyebiliriz ;)

Gelişigüzel söylenmiş sözleri bırakın, oturup iki saat anlattığınızda dahi öyle sorular sorar ki çocuklar cevap vermekten aciz kalırız.

Değerli fikirleriniz için çok teşekkürler...

Ebrûlî dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Very cool design! Useful information. Go on! » » »

Adsız dedi ki...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Acyclovir 10 overnight Amatuer asian Plastic bussiness cards Best beans to lower high blood pressure What do contact lens technician do Fewer faster cpus Bad credit unsecured loan application Diamond tooth picture Raid jackets Novelty+bussiness+cards Free gay fun oneils swimwear florida fort walton beach accutane appeals court 20 g infiniti part http://www.msn-broadband-internet.info/Arearugs.html antibiotic resistance of levaquin 1 att cellular free phone acyclovir vs valacyclovir Mercedes hearse