6.12.2007

Suç Aleti Toplu İğne!

Başını örten hanımlar arasında, örtüsünü türban olarak isimlendirenler olduğu gibi başörtüsü demeyi yeğleyenler de var. Ben türban'ı hiç bir zaman benimseyemedim. Zaten kelime manasıyla bizim kullandığımız örtüyü tarif etmiyor. Buna rağmen, malum kesim ninelerinin örttüğü başörtüsüne dil uzatamayacakları için suçlu olarak türbanı seçmiş olmalılar.

Ahmet Hakan dünkü
yazısında masum başörtüsü ile suçlu türbanı mukayese etmiş, 12 fark bulmuştu. Bu konu bizim evde fikir ihtilafına sebep oldu. Ben, başımı örten örtüye; -her ne kadar toplu iğne kullanarak örtsem de- maksadımı net bir şekilde ifade eden başörtüsü demeyi tercih ediyorum. Sizin de fikirlerinizi merak ediyorum.

Bu yazıyı yazarken Ahmet Hakan'ın bu günkü
yazısına da göz attım. Yazıda katıldığım bölümler olmasına rağmen, "türban karşıtı cephe'nin" anlayamadığı husus hakkında aydınlanmadığımı söylemeliyim.

Bütün kavga kıyamet, kapatılan okul kapıları, kamusal alan çilesi.. sadece örtülülerin "saç gösterme" konusundaki "katı prensiplerini" anlayamamalarından mı?

Hepsi bu mu?


8 yorum:

Adsız dedi ki...

Hmmm...
Zaten ben hanımların kendi tercihleri veya inançlarının gereği olan giyim ve kuşamlarının, erkekler tarafından neden bu kadar müdaheleye maruz kaldığını pek anlayamıyorum:(
Başta büyük ikilemler yaşayan A.H.Coşkun olmak diğer tüm ahkam kesen sözde demokrat ve özgürlükçü erkekler kendi işlerine baksınlar dolayısıyla da tahakkumları altında bulunan kurum ve kuruluşlarda ki baskıları kaldırsınlar:(
Hanımlar neyi nerde nasıl giyeceğini en iyi kendileri bilir
Herkes işine baksın...

Adsız dedi ki...

Merhaba
Bunların derdi ne başörtüsü ne de türban...
Ne topluiğne ne de çengelli iğne...
Bunlar öze ve kimliğe düşmanlar...
Bütün kavga kıyamet bundan...
Bu arada bazıları da canbaza bak canbaza deyip malı götürme ve rant peşinde...
Gerisi fasa fisoo...

Adsız dedi ki...

ebruli yorumlarına katılıyorum bende 'saçını göstermeyen' bir hanım olarak turban tarifini kendime uygun bulmuyorum başörtüsü tanımı bana ve benim gibi yaşayan tüm hanımları tarif eder rahatsız olsalarda...

Ali Kahya dedi ki...

öncelikle blog camiasına dönüşünüzden dolayı memnuniyet duyduğumu belirteyim. ikinci olarak, blogunuzun görünümü hakkındaki fikrimi de beyan edeyim. güzel olmuş ancak bloger betayı tanımadığınız için zor geliyor olsa gerek, oysa oldukça rahat kullanılabilen bu versiyonu tavsiye ederim. blog tasarımınızı aldığınız sitede yeni verisyona uygun tasarımlar da var. ordakileri beğenmiyorsanız başka yerlerde de bulabilirsiniz.

Ebrûlî dedi ki...

mehmet abi; kadınlar da nerde ne giyeceğini pek de biliyor sayılmaz malesef, laf aramızda :)

hale; haklısın, meselenin iğne iplik olmadığı çok açık.

Fatma Safiye; öncelikle hoşgeldin, seni burda görmek ne güzel. katılımın için teşekkürler, her zaman beklerim ;)

Ali bey; teşekkür ederim. ben şu betaya bir geçebilsem zaten problem kalmayacak. Bir arkadaşımın şablonunu beta versiyonunda çok rahat hazırlamıştım. Fakat benimki hala eski düzen gidiyor. Profosyonel bir blog çabam olmadığı için de çok kurcalamak, vakit harcamak işime gelmiyor. Yalnız derseniz ki "lafı mı olur, ben bir el atayım" e buyrun madem, blogum her zaman yardımlara açık ;)

Siyah Zambak dedi ki...

ali bey,
eğer "lafımı olur, ben bir el atayım " derseniz çok sevaba girersiniz. başkalarıda faydalanır belki.mesela ben :) acemi arkadaşlarımdan teknik destek beklemek zorunda kalmam:)

Ebrûlî dedi ki...

siyah zambakcım; kimseden ses yok, sen yine kendi başına sürecek ilacı olmayan bu kelle idare edeceksin, elin mahkum :)

Adsız dedi ki...

ceylin'e müracaat edebilirsiniz.