9.12.2007

Meclis-i Mebusan

Çocuk yaşlarımdan itibaren ara sıra TRT 3 izlerim. Siyasete ve siyasetçilere merakımdan değil, aksiyon merakımdan izlerim meclis televizyonunu. Zira çocukluğumda rahmetli tonton amca Turgut Özal dışında merakımı celbeden siyasetçi yoktu. Fakat kavga, gürültü, hatibe sataşmalar her daim vardı, var.

Kürsüye çıkan her hatibin konuşmasında ayrı ayrı hatalar bulmak, eleştirmek, jest ve mimikleri hakkında yorum yapmak.. kısacası; oturduğun yerden ahkam kesmek çok kolay ve keyifli. Bir de; hatırı sayılır sıklıkta çıkan patırtılar, lacileri çekmiş kelli felli adamların uzaktan "hebehube" diye anlaşılan, karada yüzmeye çalışır gibi yaptıkları el kol hareketleri eşliğinde söyledikleri-söylemeye çalıştıkları ve bunun gibi "action" görüntülerdir TRT 3'ün reytingini artıran.

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı şu günlerde meclis bir başka hareketli. Açıldığı günden itibaren "Devletin malı deniz" anlayışını benimseyenlerden "Denizden bile abdest alsanız israf etmeyiniz" hadisini şiar edinenlere kadar envai çeşit siyasetçiye ev sahipliği yapmış mecliste, bütçe görüşmeleri her zaman tartışmalı geçmiştir.

Çocukluğumda izlediğim TBMM'nin düşündürdükleri ile, şimdi izlediğim TBMM'nin düşündürdükleri arasında en az geçen yılların sayısı kadar fark var. Ancak en önemlisi; şu ayetten ve bizi yönetenlere yüklediği mesuliyetlerden şimdi haberdar olmam:

“Hiç şüphe yok ki Allah (c.c), size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah (c.c) size öğüt veriyor! Doğrusu Allah(c.c) işitendir, görendir.” (Nisa sûresi, 4/58.)

Yakın zamanda dinlediğim bir kıssayı aklımda kaldığı kadarıyla sizinle paylaşmak istiyorum:

Eskiden bir hanım, geceleri ay ışığında nakış ya da ona benzer bir iş yapmaktadır. Arada sırada geçen gece bekçilerinin el fenerleri etrafı aydınlatır ve nakışın, bekçilerin ışıklarından faydalanılarak yapılan kısımları daha düzgün olur. Bu durumdan vicdanen rahatsız olan hanım, bulunduğu yerin kadısına giderek bunun helal olup olmadığını sorar. Kadı bu soru üzerine çok şaşırır ve " Sen kimsin? Hangi ailedensin?" diye sorar. Hanım, Bişr-i Hafi'nin kız kardeşidir.

25 yorum:

Adsız dedi ki...

Yeni Şablonun hayırlı ve uğurlu olsun:)

Adsız dedi ki...

Bişr-i Hafi Kimdir:
Kısaca bir bakalım:))
Bişr-i Hafî Hazretleri

Nefeslerin buhar olup savrulduğu ilik donduran bir kış günü. Gün doğalı çok olmuştur ama genç adam yeni yeni doğrulur. Gözlerinde bir ağırlık vardır, şakakları zonklar. Hep öyle olur, eğlence ile geçen gecenin sabahı mahmurluk basar ve kulakları uğuldar. Karnı tok, sırtı pektir ama huzursuzdur. O sıra kapı çalınır. Hizmetçi koşup açar. Soğuk hava içeri girer köşeleri dolanır. Kapıdaki adam kadife yumuşaklığında bir sesle sorar ama duvarlar yankı yapar:
-Bu ev kimin?
-Merv reislerinden Haris Abdurrahman’ın.
-Kendileri yoklar mı?
-Yok ama oğlu var.
-Bişr mi?
-Evet.
-Peki o hür müdür, kul mudur?
-Elbette hürdür.
-Hür olduğu belli, çünkü kul gibi yaşamıyor.
-Anlayamadım?
-Sen bu kadarını söyle, o anlar.
Bişr fırlar ama meçhul ihtiyar yok olmuştur. Acaba adı menkıbelerde geçen Hızır aleyhisselam o mudur?
Genç adam tutulur kalır. Bir an oyun ve eğlence ile geçen gecelerinden iğrenir. Kendine yeni bir istikamet çizecektir ancaaak.
Ancak çevresi onu, ona bırakmaz. Öyle ya hem böylesine zengin hem bu kadar cömert arkadaş kolay bulunmaz. “Yoldaşını bırakmak delikanlılığa sığmaz” der, eteğine yapışırlar. Koluna girer, meyhanelere sürüklerler. Yine o mâlum geceler, defler, kadehler, dümbelekler...
Ama Bişr eski Bişr değildir. Ayakları işrethaneleri dolaşsa da gönlü hakikatleri arar.
Bir gece ama şakır şakır yağmur yağan bir gece evine dönmektedir. Çamur içindeki bir kâğıt dikkatini çeker. Üzerinde besmeleyi görünce yerden alır. Çamurlarını siler, öper, koklar. Eve gelince gül yağları ile siler duvara asar. O gece Merv âlimleri rüyalarında Bişr’i görürler ki onların bile özlediği manevi ikramlar içindedir.
Rabbinden haber var
Ulema Bişri arar, sorar, mâlum yerlerde bulurlar. Onu dışarı çıkarırlar. Rengi sapsarıdır. Korkuyla sorar.
-Siz burada... Hayrola?
-Sana Rabbimizden haber var.
-Biliyorum, bana çok kızıyor.
-Aksine seni çok seviyor.
-Ama nasıl olur?
-Sen dün gece çamurdan bir kâğıt buldun mu?
-Buldum.
-Yerden aldın mı?
-Aldım.
-Öpüp kokladın mı.
-Kokladım?
-Güzel kokular sürüp duvara astın mı?
-Astım.
-İşte Allahü teâlâ da ismini temizlediğin gibi seni temizledi ve o kâğıda hürmet ettiğin için adını aziz kıldı.
Bişr son kez meyhaneye girer, arkadaşlarıyla vedalaşır. O anı hatırlamak için hayatı boyunca yalınayak dolanır çünkü tevbe ettiğinde ayakları çıplaktır. İşte bu yüzden adı “Hafi” (yalınayaklı) kalır.
Nereden nereye
O günden sonra ilim peşinde koşar. Önce dayısının medresesinde okur. Sonra Mekke, Kûfe, Basra ve Şam’a gider.
Çok alim tanır, çok kitap okur, ilim meclislerine katılır, ezber yapar, notlar tutar. Nitekim Bağdat’a gelir. Fudayl bin İyad, Muafa bin İmran ve İmam-ı Malik ile birlikte bulunur. Maruf-i Kerhi Hazretleri ile dost ve sırdaş olur. Nurlu dergâhına birçok genç gelir gider ki Sırriy-i Sekati bunlardan biridir. Ahmed bin Hanbel, Bişr-i Hafi Hazretlerine karşı çok hürmetkârdır. Talebeleri sorarlar:
-Efendim hadiste eşiniz benzeriniz yok, fıkıhta müctehidsiniz. Bişr gibi bir dervişin kapısında ne arıyorsunuz?
-Evet hadis ve fıkhı ondan iyi bilirim ama o kalp ilimlerinde hepimizden iyidir.
Birgün askerler bir mahkûmu meydana çıkarırlar. Suçu ağır olmalıdır. O kadar çok kırbaç vururlar ki derileri yarılır. Etlerinden sızım sızım kan sızar. Lâkin genç bir kere bile sesini çıkarmaz. Muhafızlar kan ter içinde kalır, nefeslenmek için dururlar. Bişr gence sokulup sorar:
-Biliyor musun tahammülüne hayran kaldım.
-Nasıl ağlayıp bağırabilirim ki. Kalabalığın içinde sevdiğim kız var ve şu an beni görüyor.
-İyi ama Allah-ü teâlâ seni her an görüyor. Onun edebini gözetmeyi hiç düşünmedin mi?
Genç öyle bir “Allah” der ki kendinden geçer. Yüzlerce kırbaca direnen vücut bu aşka tâkat getiremez. Muhafızlar yanına koştuğunda çoktan can vermiştir.
Hoca hekim olunca
Bişr-i Hafi her hadiseden hikmet alır. Mesela Abadan civarlarında bir saralı görür ki, toprağa düşmüş çırpınmaktadır. Yanına varınca cüzzamlı ve kör olduğunu farkeder. Yaralarına üşüşen karıncalar etlerini koparmaktadırlar. Başını kucağına alıp su verir. Genç kendine gelince “sen de kimsin?” diye sızlanır, “hem Rabbimle arama niye girdin?”
Aslında Bişr-i Hafi mükemmel bir tabibdir. Bitkileri ve baharatları çok iyi tanır ve onları ustalıkla kullanır. Otlardan köklerden mi yoksa dualarının bereketiyle mi bilinmez Allahü teâlâ onun hastalarına şifa dağıtır.
Bir gün evine girerken tefekküre dalar. “Bağdat’ta bunca insan var. Kimi Yahudi, kimi Hıristiyan. Ben ne yaptım ki bu devlete kavuştum? Onlar neyi yapmadılar ki mahrum kaldılar?” Böyle düşünürken sabah ezanları okunmaya başlar ki o hâlâ eşiktedir.
Bişr-i Hafi ölümüne doğru birisinden ödünç gömlek alır ve kendi gömleğini bir fakire bağışlar. Hasılı ardından bir gömlek bile bırakmaz. O Bağdat’a geldikten sonra hayvanlar yerleri kirletmezler çünkü mübareğin yalınayak dolaştığını bilirler. Bağdatlılar hayvanların eskiye döndüklerini farkedince “Eyvah” derler, “Bişr-i Hafi ölmüş olmalı”
Bişr-i Hafi buyurdular ki
* İki şeyden kaçın: “Çok yemekten ve çok konuşmaktan”
* Dünyada aziz olmak isteyen diline sahip olsun. Şahitlik yapmasın, imam olmasın, ziyafetlere katılmasın.
* Sabır Allah-ü teala’yı kullara şikayet etmemektir.
* İnsanlar arasında tanınmak isteyen ahiretin tadını alamaz.
* Şöhreti seven Allah’tan korkmaz.
* Övülmekten hoşlanmak ahmaklıktır.
* Sabır susmaktır. Konuşan, susandan daha fazla vera sahibi olamaz.
* Kötü insanlarla arkadaşlık yapan iyi kimselere sui zan eder.
* Dün öldü, yarın doğmadı, bugün can çekişiyor. Sen bu anı değerlendir.
* Topal bir karınca düşünün. Bir buğday için saatlerce uğraşır, didinir, tam yuvasının ağzına getirir ki taneyi kuş kapar. Ölüm kuşu da böyledir. Kimse dünyadaki emeline kavuşamaz.

Kaynak: www.biyografi.net

Adsız dedi ki...

Hmmm...
Siyasetten Bişr-i Hafiye...
Farklı açılardan farklı bir yazı...
Bişr-i hafi yorumu biraz uzunca... Okumak için sabır ve gözlük gerekiyor ama olsun o da güzel ve ibretli...
Senin de şablonun hayırlı ve uğurlu olsun Ebruli güzelmiş...
Kapkara şablondan buraya geçiş olumlu bir aşama:)))
Sahi bu blog aleminde bir şablon değiştirme yarışı mı başladı?

Ebrûlî dedi ki...

Mehmet abi; çok teşekkür ederim katkınız için, yazıda bu biyografiye link vermeyi düşünüyordum aslında ama atlamışım.

hale; teşekkür ederim. ne diyor bir blogcu arkadaşımız;"tebdil-i şablonda ferahlık vardır" ;)

Adsız dedi ki...

[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Codes[/url] provides you with a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-money-maker/]Club Penguin Money Maker[/url] that allows you to gain a lot of coins in Club Penguin.
[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Cheats[/url] also provides you with [url=http://cpcheat.org/club-penguin-trackers/]Club Penguin Trackers[/url] such as a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-aunt-arctic-tracker/]Club Penguin Aunt Arctic Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-cadence-tracker/]Club Penguin Cadence Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-gary-tracker/]Club Penguin Gary Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-band-tracker/]Club Penguin Band Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-rockhopper-tracker/]Club Penguin Rockhopper Tracker[/url], and a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-sensei-tracker/]Club Penguin Sensei Tracker[/url].
Last,[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin[/url] provides you with [url=http://cpcheat.org/club-penguin-bots/]Club Penguin Bots[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Mission Cheats[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Coin Cheats[/url]

Adsız dedi ki...

New here,

I'm spending my time here for the kids of Haiti.

I'm doing my part for a non-profit group that gives their time to
creating oppurtunities for the children in haiti. If anyone here wants to give money then do so here:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They give children in Haiti a positive learning environment.

Please check them out, they're legit.

Any help would be great

Adsız dedi ki...

magan fox sex tape, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]magan fox montana[/url] where can i see megan fox sex video
kim kardashian sex tape free 7, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]watch kim kardashian tape[/url] kim kardashian fat
taylor swift wigs, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]taylor swift lyrics breathe[/url] taylor swift videos
hannah montana characters, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]hannah montana sucking a dick[/url] hannah montana books
harry potter stars, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter tour[/url] harry potter half blood prince when will dvd be release
rebecca de mornay tom cruise, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]foxtrot class submarine modified to launch cruise missiles[/url] movies directed by tom cruise
down to earth lyrics by justin bieber, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]how old is justin bieber bithday[/url] cody and justin bieber
britanny spears vagina, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears gives blow[/url] media fire britney spears 3 mp3
megan fox wallpapers, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox dildo video the pirate bay[/url] hot megan fox gallery

Adsız dedi ki...

Matching Deposit Bonus. This is where the house will match your deposit. Often this is done in multiples. For example, a 200% bonus will mean that if you were to deposit $100 then the casino would add $200 in free casino chips to your account. Very nice! Especially useful for new players starting out.


You want to play a little blackjack, maybe some roulette, but a trip to Vegas is out of the question right now. What do you do to satisfy that gaming urge? Why not checkout online casinos, and all they can offer the gaming enthusiast. Whether it's video poker, American or European roulette, or the slots, the web offers a variety of games. To get your feet wet you can have a samples what online casinos offer by playing some free trial games on sites. This lets you get comfortable with online playing before you download software or pay for an account on a site.
[url=http://www.onlinecasinos5.com]online casino bonus[/url]
[img]http://www.bodog.com/publish/etc/medialib/bodogcom_media_lib/home-page-logo.Par.68918.Image.gif[/img] What should you do to make your online casino experience an enjoyable one? After all, you're after entertainment value and a chance to earn some dollars. There are certain things you can control when it comes to casino slots and virtual card games. Here are a few suggestions:


First, never choose a casino on the sole basis of his ranking in the search engine results. They are not necessarily good rankings on how a casino. You must go through several online casino sites to compare the benefits in detail and then make a decision. For example, should offer a bonus and, if so, how much. Are there any special promotions available?



The thrill of online casinos

Adsız dedi ki...

if you guys requisite to ruminate on [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra drugstore doomed in compensation generic drugs.
you can learn drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the pre-eminent [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Adsız dedi ki...

That brings me on to the point of all this. Who among the many United strikers of the past have been the best? For what they are worth, here are my thoughts on the top 5 strikers in the years prior to Alex Ferguson's reign at Manchester Utd. I have a strong suspicion that if you happen to be reading this your views may not align with mine, but I can live with that. manchester united [url=http://www.pulsebet.com]man utd vs[/url] Manchester United was established in 1878 as the Newton Heath Football Club, which served as the works team of the Lancashire and Yorkshire Railway depot. The club nearly went bankrupt in 1902 but was saved by J.H. Davies who subsequently re-named the team as Manchester United. During World War II, the Old Trafford Football Ground was severely bombed, leaving United without a stadium. They had to seek the assistance of their then more illustrious neighbours, Manchester City, and both teams shared Maine Road as their home stadium for some time. [url=http://www.pulsebet.com]vidic[/url] Manchester United Football Club is an English football club that plays in the Premier League. The Red Devils as they are commonly known have more than 300 million world-wide supporters. Meaning that out of every 20 people on earth, one of them will be a Manchester United Fan! Currently managed by Sir Alex Ferguson, Manchester United are one of the most successful teams in the history of English football having won 21 major titles since he became manager in 1986. During its remarkable history, many distinguished players have run out in the famous Manchester United shirt which can trace its origins back when Manchester United were known as Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway Football Club.

Adsız dedi ki...

torebki david jones
to torebki online , david jones , torebki zamszowe . kazar torebki sklep internetowy , torebki damskie w³oskie ?

Adsız dedi ki...

projektant wnetrz bialystok
to projektant wnetrz bialystok , projektant wnetrz bialystok , . projektant wnetrz bialystok , ?

Adsız dedi ki...

That is very fascinating, You're an excessively professional blogger. I've joined your feed and look ahead to seeking extra of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks! florida car insurance quotes

Adsız dedi ki...

)? Ask participants how you can help them reach their new performance goals It may sound comical[url=http://patriotsofficialshop.com/]Rob Gronkowski Authentic Jersey[/url]
but this was my precious little girl[url=http://texansfootballstore.com/]Women's J.J. Watt Jersey[/url]
and it hurt me to see her sufferingProblems also cause you to become active in helping others
Quite a few cycling jerseys even have sweat resistant pockets to stash your own ipod device and also cellphone for easy access If you do not challenge a belief[url=http://officialnflfalconsstore.com/]Roddy White Jersey[/url]
you will provide evidence for it in your life[url=http://www.alfredmorrisjersey.us/]NFL Alfred Morris Jersey[/url]
period- Indulge yourself with long luxurious baths

Adsız dedi ki...

This makes it hard to differentiate scenery from objects and makes it particularly difficult when you need to hop a fence or escape a brawl.. north face outlet I know how difficult it is to start a collection as a young fashion designer and have since learned from the things that I did wrong and also some that I did right. http://www.manyghdhair.com And I spent a dismal but necessary night in the local drunk tank, where the depression caused by the ongoing darkness gathers in sad, rough fashion. buy ghd With models putting on exactly the same current-implanted hair and Tim burton Character-esque (being an artist backstage referred to it) makeup as Helm did, the runway would be a ocean of black, gold and all things in between. uggs The savings come as attendance levels for the Heat reach all-time record levels as basketball fans turn out to see how the Heat follow-up their 2011-2012 championship season.

Adsız dedi ki...

Vince: These heels are kind of conflicting to me. ghd iv styler Your best bet is to have got a seasonal bag to be protected. ghd hair Most of them may be the fake bags. north face sale That is Lv Woolrich outlet online. http://www.oneghdhair.com He done runs around screamins at everyone.

Adsız dedi ki...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]casino games[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino games[/url] manumitted no deposit reward at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino
[/url].

Adsız dedi ki...

Ladies dressed in their themed ski gear and cold weather garb danced the night away on multiple floors. uggs really says it all. ugg uk The hands are the only hint the viewer has to recognize the human body beneath these bulky and heavily patterned layers. http://www.oneghdhair.com Anna Wintour, the legendary editor of Vogue was one of the three architects of the evening, advised him to wear a pocket squarewith his Tom Ford tuxedo, The Times reports.. http://www.wellnorthface.com A Yourself feature even allows you to upload your own picture and superimpose selected images to get an idea of how you look, or use a standard virtual mannequin to pick out a suitable outfit.

Adsız dedi ki...

Hello. And Bye.

Adsız dedi ki...

Hello. And Bye.

Adsız dedi ki...

We are living in almost any internet subculture and where working hours will likely be dollars spent.
Systems without the need totally removable devices generally have robotic cleaning solutions.
Virtually users proclaimed the foam will most likely produce
a lot of fragrance; in spite of this most of these aromas is just not look to remember abundant within tea.


Also visit my website ... commercial Coffee brewer by mr coffee

Adsız dedi ki...

Further, it boasts several more stirring decorative accents enjoy stainless strainer, splash crate tray or coarse windscreen that will help you have a wide array within your mindset.
Its before actually reliable, for the purpose Breville juice machines cause substantially 30%
a lot more extract in comparison a few other units.
Consider the pool water concerning a kind cook, slowly temperature your
water at the egg cell run.

Also visit my web blog - best blender

Adsız dedi ki...

This method machinery is made for generally keen on making juice quite often
and would like to employ a range of render. That no Easter cookies obtainable next year.
They are able additionally be electronic otherwise tips guide and indulge in extra parts constructed from content and
/ or stainless steel for a second time. In addition needs to a
healthier lifestyle right from working, they have told exciting spread of magnificent recipe availed to
the dish arrangement.

My weblog - vita mixer parts

Adsız dedi ki...

The most prevalent lead to Cover put on this vita mixer is to try and
bring about frozen roads goods. What's more terms finished marks on behalf of particular computing usages. Chlorophyll assures the organization within hemoglobin (most light red blood vessels skin cells).

Here is my blog post: Best blender reviews

Adsız dedi ki...

Paradisus Places is actually all-inclusive high quality choose trade name which is to be managed by simply Melia Hotel accommodations You can also use. How about follow some tips showed in this posting. Just like a medium-duty gadget, all of the Fashion model 810 is good for knick knacks, boutique restaurants, and so donut web shops.