28.03.2006

Sanatkar Böcekler

Hiç, bir böceği özlediğiniz oldu mu?

Ben galiba ipek böceklerimi özledim. Ortaokulda beslediğim sevimli tırtılları..

Onlarla ilk tanıştığımda, tiksinti ile karışık bir ilgi duydum. Sonra onları arkadaşımdan satın aldım. Genişce bir kutuya yuvalarını hazırladım. Altını dut yapraklarıyla döşedim. Başka şeylerle de besleniyorlarmış aslında, ben eksik bilgilerimle oların sadece taze dut yaprağı yediklerini zannediyordum. Evimizin civarında fazla dut ağacı olmadığı için, okula gidip gelirken, askeriyenin bahçesinden aşırıyordum genelde. Veya, kuzenime rica minnet bulduruyordum bir yerlerden. Tabi rüşvet karşılığında :)

Şehirler arası yolculuğa çıktığımızda, bagajın düzeni ipek böceklerime göre yapılıyordu. En emniyetli yer onlara ayrılıyordu. Onları dakikalarca izlerdim. Estetik hareketlerle yaprak yiyişlerini, kabuk değiştirmelerini, sonunda kendilerini kozaya hapsedişlerini, kelebek olup geri dönüşlerini, sonra sayısız yumurtalarını...

Farkında olmadan tefekkür edermişim aslında. "...zehirli bir sineğin eliyle şifalı
en tatlı balı bize yedirmek; hem, en güzel ve yumuşak bir libası elsiz bir böceğin eliyle bize giydirmek; hem, rahmetin büyük bir hazinesini küçük bir çekirdek halinde bizim için saklamak, ne kadar cemil bir kerem, ne kadar latif bir rahmet eseri olduğu bedahaten anlaşılır." satırlarını her okuduğumda bunu daha iyi anlıyorum.

Şimdi bahçemde kocaman, taze yapraklarla dolu bir dut ağacı var. Fakat artık ipek böceklerim yok...

4 yorum:

Ebrûlî dedi ki...

n.e.y. dedenler ipek üretimi mi yapıyorlardı?

ladybird dedi ki...

Bizim koyde seneler once herkes ipek uretimi yapardi..koye gittigimiz zamanlar (cocukken) merakla izlerdim..dedemler ile birlikte yapraklari verirdim..ilk once kucuk kucuk kiyilan yapraklar zamanla dal olarak verilirdi..ilk asamadan satisa kadar zevkle takip ederdim..simdilerde ugrasmiyorlar bu isle..

Annelog Atölye dedi ki...

Yazını okuyunca çok tuhaf oldum Ebruli. Tam anlattığın gibi benim de ipek böceklerim vardı İzmer'deyken. Arka evin bahçesindeki dut ağacından besliyordum onları. Uzun zamandır düşünmemiştim. Aklıma getirdin. Elime aldığımda gıdıklandığımı hatırlıyorum. Çok güzellerdi. Teşekkürler hatırlattığın için:)

Ebrûlî dedi ki...

ipek elde etmek için kozadan kelebek çıkmadan çeşitli işlemlere tabi tutuluyor bildiğim kadarıyla. ben sadece hoşuma gittikleri için beslemiştim. Yumurtalarını koruyamadığımdan yeni yavrular çıkmadı. Yeni doğdukları hali de görmek isterdim.

Annelog;
hoşgeldin, böcek vs. cinsine pek yaklaşamam aslında, yine de elimde oynadığım olmuştu benim de, gıdıkladıkları da doğru :)